söndag 1 december 2019

Utrustningstips för pimpelfiske!

För er som inte har hunnit skaffa er erfarenhet och utrustning för pimpelfiske än så kan vi bjuda på lite grundläggande tips när det gäller utrustningen.

Spö, pirkar, krokar och skrylla har de flesta i klubben hunnit tillverka själva nu. Vill man ha ytterligare spön så rekommenderar jag Dalaspöt som man kan köpa av Tomas Leijon på Kinnevikens fritid. Det kostar runt 65-70:- och är en lite dyrare variant, men väl värd de extra tiorna. Billigare alternativ finns också att hitta på t.ex ÖoB eller Dollarstore, om man inte har en sportfiskebutik i närheten. Vi brukar också vanligtvis ha lite spön att sälja nere på klubben. Linan får gärna vara gul, och Stroft Fluor i 0:18-0:22mm brukar vara populär. Lite tjockare lina brukar innebära lite mindre trassel.

ISDUBBAR är obligatoriskt om man ska gå ut på isen, och där finns också lite olika att välja på. Själv föredrar jag Hansadubben https://www.clasohlson.com/se/Isdubbar-Hansa-dubben/p/Pr344072000.

ISBORR är en nödvändighet som kostar mycket! Finns många olika att välja på, och den vanligaste tävlingsborren sedan ett antal år bakåt är Mora Nova System i 110mm bredd. Ett av de dyraste borren, men investeringen ska slås ut på många år och tusentals borrade hål. Det finns billigare alternativ, men kolla med oss på klubben innan ni köper ett billigt borr så att det ändå blir så bra som möjligt för pengarna.

KLÄDER är viktigt att ha rätt för att inte frysa. Vanliga vinterkläder funkar utmärkt, men se till att ha lite specialanpassat på fötter och händer! Mest värme för pengarna är nog Polyver Vinterstövel som kostar runt 700:- och den är helt vattentät och supervarm. Vantar bör bestå av ett par varma tumvantar att ha på sig när hålen borras och sedan en ullhandske i torgvariant med avklippta fingrar medans man fiskar. Komplettera gärna med handvärmare i vantarna. Hothands Handwarmers tycker jag är ett bra alternativ.

Packa med lite enkel matsäck med varm dryck, någon chokladbit och kanske ett par extra vantar. Något som jag själv tycker att alla bör ha med sig ut är ett Första-hjälpen kit, eller i alla fall några plåster. 
Håll sedan nere på packningen så att det inte blir för mycket att släpa på, förhoppningsvis så är det en hel del fisk som ska bäras hem i slutet på tävlingen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar